CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »
Dalam kerendahan hati ada ketinggian budi. Dalam kemiskinan harta ada kekayaan jiwa. Dalam kesempitan hidup ada kekuasaan ilmu.

DarlinGss

Jan 23, 2011

SITUASI 4 > APA NAK JADI????

Assalammualaikum,salam sejahtera,salam kasih dan mesra

Malaysia memang terkenal dengan pusat pelancongan dan tempat yang menarik untuk dilawati.Sememangnya saya bangga jadi anak Malaysia.Pada bulan lepas saya dan keluarga pergi bercuti di Cameron Highland.Sesampainya di Bandar Tanah Rata itu,kami mulakan operasi menderma kepada peniaga-peniaga yang ada di situ.Tiba-tiba kami dikejutkan dengan kata-kata yang terkeluar daripada mulut anak sedara saya,Afham.

Afham : Mama,kenapa papan tanda tu eja klinik salah.K.E.L.I.N.I.K. (mengeja satu persatu).Orang tu tak sekolah ea mama??
Mama: Bukan tak sekolah tapi mungkin dia tersalah mengeja.

Kami semua agak tercengang dan hanya terdiam.Terdetik di hati saya "budak kecil pon boleh perasan perkara tu tapi aku tak perasan pun"

Lihat sahaja kecacatan penggunaan bahasa di papan tanda dan iklan berikut:


Bicaraku
Keindahan negara Malaysia ini tidak seharusnya dicacatkan dengan penggunaan bahasa dan ejaan di papan tanda,gerai makan,klinik dan iklan yang salah sehingga menimbulkan kekeliruan kepada kita.Situasi ini amat mempengaruhi gaya berbahasa kita terutamanya kepada kanak-kanak.Seperti yang kita maklum, Bahasa Melayu merupakan Bahasa Kebangsaan negara kita.Jika kita sendiri yang merosakkannya,siapa lagi yang boleh menghormati bahasa ibunda kita.Sayang sekali,perkara seperti ini sering diambil mudah oleh kita semua.Seharusnya pihak yang berkenaan dan juga kita semua memandang serius kepada permasalahan ini.Jika perkara ini berterusan,tidak hairanlah negara kita digelar negara bahasa rojak yang semakin kehilangan tamadun.Renung-renungkan dan selamat beramal

Catatan: Bahasa Cerminan Bangsa


hakciptaterpelihara

No comments:

Post a Comment